torsdag den 20. juli 2017

Bumerang sa vrátil. Slováci za krivdu v baráži priali Talianom vyradenie

"Psy oslavujú a myslia si, že vyhrali. Ale lev zostáva levom a pes psom, "napísal po horkosladké víťazstve 3: 1 na Twitter taliansky záložník Stefano Sturaro.

Ľahké uhádnuť, koho za ktorým zvieraťom hľadať. Levmi v jeho očiach predstavovali jeho talianski spoluhráči, ktorých sám kvôli trestu za vylúčenie v úvodnom zápase sledoval len z tribúny. A psi? To pre neho boli Švédi a Portugalci, ktorým remíza 1: 1 vo vzájomnom zápase zaistila postup.

Ťažko povedať, do akej miery výsledok ovplyvnila skutočnosť, že obom tímom nerozhodný výsledok stačil. Na prvý pohľad sa nezdalo, že by niekto z hráčov niečo vypustil alebo že by sa vyrovnanie zrodilo po sérii evidentných chýb.

"Môžeme len dúfať, že to bolo férové.Bolí ma z toho srdce, "lkal brankár Francesco Bardi. "Asi som jeden z mála, kto stále verí, že futbal je čistý šport," vyhlásil diplomaticky tréner Luigi di Biagio.

Čistý však futbal určite nebol, keď si Taliani vlani v polovici októbra zabezpečili postup na Euro. V baráži narazili na Slovensko, s ktorým v prvom zápase uhrali v Zlatých Moravciach remízu 1: 1. Odveta v Taliansku sa zmenila vo frašku.

Tú mal na svedomí škótsky arbiter Steven McLean, ktorý vzal osud zápasu úplne do svojich rúk.Najskôr síce ešte správne vylúčil Ondreja Dudu po druhej žltej karte, ale potom začal kopiť jedno nepochopiteľné rozhodnutie za druhým - a všetky v prospech Talianov.

Stopercentná penaltový zákrok na bývalého Sparťana Ivana Schranza za stavu 2: 1 pre domácich najprv odpískal a ukázal na bodka, potom zrazu zmenil názor a po protestoch Talianov nariadil len roh. Lopta pritom vôbec neopustil ihrisko…

Nesprávne ti ež vylúčil ďalšieho slovenského hráča Adam Zreľák a aby svoje predstavenie zavŕšil, rozdával ďalšie karty za protesty a vykázal na tribúnu postupne vedúceho mužstva Dávida Vailinga a trénera Ivana Gileáda.

Obrovský zárez, o ktorom sa následne veľa písalo a hovorilo, ale na postupové realite to už nič zmeniť nemohlo.Na šampionát po výhre 3: 1 v odvete postúpili Taliani, zatiaľ čo Slováci sa museli na malé Euro, ktoré mali kúsok za hranicami, pozerať len v televízii.

A bolo jasné, komu v stredu držali palce. Alebo skôr komu je rozhodne nedržali. Taliani síce chvíľu "virtuálne" postupovali, keď Portugalci proti Švédsku strelili gól na 1: 0, ale v poslednej minúte prišlo vyrovnanie. To prinieslo popri oboch zúčastnených tímov radosť aj Slovákom, aspoň pri pohľade do internetových diskusií.

"Bumerang sa im vrátil," napísal jeden z fanúšikov na webe Sme.sk. "Podľahli vlastným zbrani am. Ďakujeme Švédsko a Portugalsko. Karma zafungovala, "pridávali sa ďalší.

škodoradostnú radosť tiež nie je nič pekného, ​​ale v tomto prípade sa snáď dá pochopiť.Spomienky na sklamanie z barážovej frašky sú na slovenskom stále živé.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar